Adapt – a grave

 

Van het “Adapt – a grave programm” te Waregem bekwam KGRWV goedkeuring van haar aanvraag en werd het graf van Amerikaanse privat Leo Ralph Barlett (D-01-10) gestorven op 02 nov 1918 toegekend.

 

Ten einde de Amerikaanse privat Leo Ralph Barlet beter te leren kennen werd door enkele leden opzoekingen gedaan.

 

Van ons lid Patrick Malbrancke hebben we volgende info ontvangen:

De info hieronder komt letterlijk uit het boek "De soldaten van de Amerikaanse militaire begraafplaats Flanders Field" van Patrick Lernout en Christopher Simms

 

BARLETT Leo R.

Private, Co K, 361st Infantry Regiment, 91st Division

DOW (died of wounds) 2 november 1918

Plot D - Rij 01 - Graf 10

Army serial number 2477318

geen foto van Leo beschikbaar

Registration Card Barlett

27 pages of documents from Barlett

 

Leo Ralph Barlett (° 26 november 1888 in Gurneyville, OH) woonde in Jeffersonville, OH. Hij werd opgeroepen en moest zich op 26 mei aanbieden.

Zijn opleiding bij 158th Depot Brigade duurde tot 17 juli. Daarna werd hij ingedeeld bij CO A, 336th Infantry Regiment, 84th Division, waarmee hij de oversteek maakte naar Europa.

In Frankrijk werd de divisie op 3 oktober ontbonden en Leo werd op 5 oktober toegevoegd aan Co K van het 361st Infantry Regiment, 91st Division.

 

Zijn jongere broer Theo Raymond was toen reeds een tweetal maanden vóór hem in Frankrijk bij het 602nd Engineers ; hij bracht het tot Sergeant 1st Class.

Op 2 november 1918 werd Leo in de rug geraakt door granaatscherven en overleed een paar uur later aan zijn verwondingen.

Theo's zoon, Ralph, diende in de Tweede Wereldoorlog.

 

In een notendop :

 

de 91st Division heeft een groene, met zwarte omrande spar als symbool en wordt ook wel de Wild West Division genoemd naar de geografische ligging van de staten van waaruit de mannen, die de divisie vormden, afkomstig waren. Het was de enige Amerikaanse divisie in België, die niet uit National Guards samengesteld was.

Het was een National Army Division, gevormd door vrijwilligers en dienstplichtigen uit de staten Montana, Nevada, Wyoming, Utah, Washington, Oregon, California en Idaho.

Ze vocht aan de Argonne (FR), kwam vanaf 18 oktober in Ieper (St.-Jan) aan, van waaruit ze op 20 oktober vertrok naar Oostnieuwkerke, Roeselare (24 oktober) en later naar Rumbeke (26 oktober)om later ingezet te worden in het Ieper-Leie offensief, wat haar tot Waregem en Oudenaarde bracht.

De volledige geschiedenis van de Divisie wordt beschreven in het bovenvermelde boek Pag. 46 - 64

 

http://www.abmc.gov/abmcproxy.php?image=http://searchdb.abmc.gov:80/AttachmentRetrieve.aspx?AttachmentKey=9

 

Leo Ralph Barlett °26 november 1888  Ohio, USA

Privat, US Army

361e Infanterie Regiment, 91e Infanterie Divisie

Ohio

+ 2 november 1918

Begraven: Perceel D Rij 1 Grave 10

Flanders Field American Cemetery Waregem, België